mandag 29. april 2013

Bygging av kompostbinge og kaffepause

I helgen har jeg bygget en tredelt kompostbinge. Den er stor og bør kunne romme mye av hageavfallet og strøet fra hønene. Jeg er jo heldig med hønsegjødsel og strø. Tror at det kommer til å sette fart i nedbrytingen.
Kompostbingen er ikke helt ferdig, mangler dører- Jeg har bare behandlet den med linolje. Den lyser opp! Jeg har skrudd den sammen selv, det var gøy. Det er ikke så ofte jeg er ute og snekrer.






Det er deilig å begynne med våronna i hagen. I løvet skjuler det seg årets første stålorm.


I kjøkkenskapet står det mange fine gjenstander og venter på å bli brukt. Dette er jo en mer miljøvennlig kaffe, enn kapslene. Det er bare det at kapslene er så lettvinte, og kaffen smaker så godt...

Jeg har begynt å fylle opp i hagekomposten, blander sammen vinterens strø fra hønene med den komposten jeg la opp i høst. Det er deilig å grave rundt i jorda og løfte på løvet som falt i fjor. Det er fint å se igjen meitemarken og se tusenbein rulle seg rundt i organisk avfall, før de piler av gårde.

Det går bra med innekomposten, bøtte nr to blir full i løpet av denne uken. Fortsatt ingen lukt. Men jeg kommer til å få plassproblemer. Jeg trenger en bøtte til. For den første bøtta skal stå en uke til. Jeg skal se om jeg klarer å lage min egen variant.

torsdag 25. april 2013

Første tapping og innkjøp av materialer

I dag har jeg tappet væske fra Ibokashi-komposten for første gang. Det ble en halvliter. Det luktet ikke vondt. Jeg har ikke brukt væsken enda. Tror at jeg skal blande den ut med vann og prøve å gjødsle med den.
I morgen skal jeg begynne å snekre en tredelt kompostbinge til hageavfall. Jeg har funnet skissen i en bok, der var det også en materialliste. Denne listen sendte jeg med min mann, og nå er bilen full av planker. Jeg er heldig. De er visst kappet i riktig lengde. Så det er bare å ta frem drillen. Jeg gleder meg. Den ene kompostbingen som jeg har, den er et trist syn. Den skal jeg fikse seinere, men først skal jeg lage en ny og solid binge.

tirsdag 23. april 2013

Jeg ser verden med nye øyne...

Etter at jeg for alvor begynte å kompostere ALT matavfall i heimen, har jeg begynt å se på alt matavfall i hverdagen med nye øyne. Det er ressurser som bør utnyttes.
Jeg var på vei til butikken for å kjøpe meg noe mat, da jeg var innom arbeidsplassen til min mann. Der lå det noen bananer som fristet. Jeg fikk øye på flere bananskall i søppelbøtta, samt et par epleskrotter. Jeg kunne ikke la det ligge, jeg måtte ta det med meg hjem for å kompostere det.


Så nå ligger dette matavfallet øverst i kompostbøtta med en håndfull strø over. Bøtta er satt på vaskerommet, og der skal den stå i to uker for at avfallet skal fermenteres. I mellomtiden har jeg funnet frem den andre bøtta. Den eneste bekymringen min er at jeg ikke tror at det holder med to bøtter. Jeg brukte bare en uke på å fylle oppi den første bøtta. Avfallet hadde fremdeles ingen lukt i dag. Men det blir jo spennende å følge prosessen de to neste ukene.



mandag 22. april 2013

Nå venter jeg spent på en grønnere kaffeløsning

Nå har jeg surfet litt rundt på nettet og funnet frem til to miljøinvesteringer for min daglige kaffe. Dette vil også støtte opp om komposteringen av kaffegruten.

Den ene tingen som jeg har bestilt, er refiler til kaffemaskinen. De kan en selv fylle med ønsket kaffe. Etterpå er det bare å tømme gruten i komposten og vaske refilene. Det er jo genialt.


Det andre, som jeg har bestilt fra samme sted, ser ut til å være en genial løsning for de ferdige kapslene  fra Nespresso. Jeg vet ikke om den passer til andre merker, som de fra Friele. Tror egentlig ikke det, siden de er i plast. Nespresso sine er jo i aluminium.
Den skal rett og slett trykke ut gruten og presse kapselen sammen. Så kan en kompostere gruten og resirkulere aluminiumen.
Jeg skal komme tilbake til mine erfaringer med disse to produktene når de kommer i posten og kaffen er klar. 

Nå er bøtta snart full...

Jeg har snart holdt på med innekomposten en uke nå. Bøtta blir nok full i morgen. Jeg var litt spent på å løfte av lokket, jeg hadde jo puttet oppi rekeskall i går, og forventet at det skulle lukte litt vondt. Men det var ingen lukt.
Jeg prøvde å tappe ut noe fuktighet i går, men det kom ikke noe. Jeg håper at prosessen går riktig for seg. Det får jeg vel se om to uker. I mellomtiden reflekterer jeg over alt matavfallet. Det er ille at bøtta blir full på bare en uke. Men siden det er jeg som har puttet alt opp i bøtta, så har jeg god kontroll på ukas innhold. Det er ikke mye spiselig i den bøtta. Det er mye bananskall, epleskrotter (de kunne jo ha vært spist), stilker og frø etter paprika, tørt løkskall, rekeskall (jeg kunne ha kokt kraft på det, det får bli neste gang), eggeskall, gulrotskrell (det kunne hønene ha spist), et par tørre brødbiter (fortsatt muligheter for ville fugler og høns), noen lite appetittvekkende deler fra grønnsaker. Skall fra meloner, mango og appelsiner. Det er ikke noe kjøtt eller fisk i bøtta. Men bøtta er snart full og jeg har litt dårlig samvittighet for det som er kastet, samtidig som jeg hat god samvittighet for at jeg har vært flink til å kompostere "hver lille smule" i uka som har gått.
Kort oppsummert, så er jeg fornøyd med innekomposten etter en uke. Lite jobb, bare trivelig. Ingen lukt. Nå ser jeg frem til å sette bort bøtta i morgen og starte å fylle oppi en ny bøtte. Det blir spennende å se hvordan det står til med avfallet etter to uker.

I dag har jeg funnet frem en presskanne-kopp og drukket kaffen med litt bedre samvittighet, enn i går. Gruten ble lagt i komposten.


Jeg har undersøkt på nettet, og funnet frem til en miljøvariant til kapselmaskinen min. Den skal jeg prøve å få bestilt. Se bildet under. Det finnes flere miljøvarianter.



søndag 21. april 2013

Kaffen smakte nydelig, men samvittigheten satte en bismak...

Jeg er en skikkelig kaffekjerring. Jeg må ha kaffe, jeg elsker kaffe. Siden min mann ikke drikker kaffe, blir det lett for mye kaffe som traktes og jeg løper ut av døren med en halv kopp stående igjen hjemme. Jeg ble litt lei av å kaste kafferester i fjor, og kjøpte meg en kapselmaskin. Jeg hadde lest undersøkelser om hvor dyr kaffen egentlig er, og hvor mye søppel det blir. Men siden jeg er så glad i kaffe, og er den eneste som drikker kaffe, tenkte jeg alikevel at dette var en god idè. Kaffen er god og den gir meg mange gleder. Men så er det all søpla.
Siden jeg nå er så ivrig på å kompostere, irriterer det meg at jeg bare kaster kapslene i søpla. Jeg har ikke pleid å resirkulere de. Ellers så er jeg flink og resirkulerer alt. Selv plastkorkene og den lille fliken jeg drar av på juicekartongene. Papiret rundt teposene sendes til resirkulering og teposene komposteres. Papriet rundt hermetikkboksen resirkuleres og boksene resirkuleres.

Vi pleier å resirkulere nesten alt, også disse små dingsene!
Kaffekapslene har vært unntaket, inntil nå...

I dag måtte jeg gjøre noe med dette. Først nøt jeg en liten kopp kaffe, og irriterte meg over hvor mye søppel det ble. Hver kapsel er pallet i folie i tillegg til selve kapselen og papirboksen. Dette tar stor plass under transport. Varianten til Nespresso er bare pakket i papir, og tar ikke like stor plass under transport.




Etter at kaffen var drukket, åpnet jeg alle de brukte kapslene som jeg hadde og tok ut gruten. Den la jeg i komposten.


Så skylte jeg alle de tomme kapslene i kaldt vann. Det gikk greit. Så la jeg de til resirkulering i plastavfallet.


Det var ikke så ille, gikk ganske fort. Men det irriterer meg at jeg selv, og de fleste andre, sikkert pleier å kaste disse rett i søpla. Jeg vet at det finnes en variant som en selv fyller med kaffe og som vaskes. Jeg m¨å søke etter den.
Jeg tror ikke at jeg har samvittighet til å fortsette dette kaffeeventyret mitt. Kaffen er god den, men miljøbelastingen satte en bismak på kaffeopplevelsen i dag.

Komposteringstanker på en lørdagstur til Mølen

Det var fint vær på lørdag , og jeg var en tur på Mølen med min sønn for å se etter sjeldne fugler. Det var vår i luften, trekk av sommergjester fra sør. Vi vandret langs med strender og i fjæra, på vei mot rullesteinene ytterst på odden.
Lukten av tang minnet meg om at den kan komposteres. Den kan også brukes som gjødsel. Siden alt ikke er helt på stell med komposten hjemme i hagen, og jeg ikke hadde min mann til å bære, så ble det med tankene denne gangen.
I fjæra fant jeg først en flyndre, så en til. De hadde fin form. De lå der i tangen på vei til å bli kompostert av være og vind og sultne dyr.





Litt senere på turen kom jeg over disse flotte steinene med vårblomster. De lyste opp rullesteinene.
Faktisk kan lav bidra med forvitring av stein pga stoffer som løser opp mineralene i stein. Det er jo også en form for nedbryting, eller kompostering. Det bidrar til å lage jord, det også. Forvitringsjord finner vi en del av i Norge.





Ved parkeringsplassen ble jeg glad da jeg så søppelbøttene, det var en egen beholder til matavfall. Den fortjente å bli fotografert.




Vi hadde sushi til middag, og i noen hadde vi reker. Det er jo litt spennende med tanke på innekomposten. Hvordan kommer det til å gå med rekeskall i innekomposten. Kommer det til å lukte? Foreløpig er det ingen lukt fra innekomposten. Jeg legger oppi avfallet hver kveld, og hittil har resten av familien vært flinke til å legge avfallet i bøtta. Noen husker også å dele det opp i mindre biter. Så forelpig er jeg og resten av familien fornøyde med innekomposten.

fredag 19. april 2013

Det går mot vår!

Det er en fantask følelse å kjenne at det går mot vår. Jeg lengter etter lukten av frisk jord og grønne vekster. I hagen ligger det mye løv fra i høst. Jeg er ikke så opptatt av å rydde bort alle planterester. I naturen ligger det jo alltid planterester om vinteren. Det skjer en stille kompostering rundt omkring i hagen. Jorda og plantene beskyttes. Likeså mikroorganismene i jorda. Hønene koser seg i hagen og skraper i løvet. De er søte når de finner noe de kan spise. Da løper de rundt for å vise frem hva de har funnet, men også for å sikre seg godbiten. Arbeidet deres bidrar også til denne langsommer og rolige komposteringen. Jeg gleder meg til å rake løvet sammen og legge det i komposten og i hønsegården. Hønene kommer til å kose seg godt, når de får mye de kan rote rundt i. Men jeg vil vente litt til, slik at flere dyr kan bidra til naturlig føde for mine frittgående høner.

Inne er jeg foreløpig godt fornøyd med innekomposteringen av matavfallet. Ingen lukt. Alle de tre barna og mannen har foreløpig delt opp bananskall og epleskrotter i mindre biter, før det har kommet i bøtta. Mitt faste kveldsrituale har nå blitt å tømme dette innholdet i innekomposten og strø over litt strø.
Jeg er jo spent på om disse to bøttene har nok kapasitet til å holde matavfallet i rullering mellom bøttene. Når jeg har fylt oppi en bøtte, skal den jo stå i to uker før innholdet skal komposteres videre ute. Jeg har ikke ordnet med denne beholderen ennå. Jeg har litt tid på meg, men jeg har begynt å jobbe med saken. Jmf listen over kompostbeholdere og bøker om kompost.
Jeg er også spent på hvor lenge 1 kg med strø holder. Hvor mye er egentlig en neve med strø? Jeg er også spent på hvor mye avfallet kommer til å synke sammen etter hvert som prosessen går. Og selvfølgelig er jeg veldig spent på hvordan avfallet kommer til å se ut etter en uke, to uker. Og om det kommer til å lukte. Lukt er nok mange skeptiske til.


Nå er det kveld og på tide å gå til ro. God natt kjære kompost.

torsdag 18. april 2013

Jeg er i gang!

I dag har jeg ordnet med en bøtte som resten av familien kan bruke til å legge matavfallet i. På lokket har jeg skrevet en beskjed, som jeg håper at de følger.

Det var ikke meningen at bildet skulle komme denne veien... Jeg får se om jeg klarer å få snudd det...
Her er grønnsaksavfallet fra dagens middag. Det ser jo nesten delikat ut. Selv om det nå er gøy å få avfall i komposten, så er jo målet å kaste minst mulig matavfall. Men en kan jo ikke spise paprikastilker og purrerøtter. Jeg føler meg neste litt gjerrig når jeg står og skjærer til grønnsakene. Hadde litt dårlig samvittighet for alt jeg kastet. Kanskje jeg kunne ha kokt kraft på purreavskjæret... Tidligere i sesongen har jeg sådd frø fra tomater og paprika fra butikken. Men jeg kan jo ikke så alle paprikafrøene. De grønne vil ikke spire, og det er måte på hvor mange paprikaplanter jeg trenger... Men nå skal det jo få et nytt liv som jord, etter en runde i komposten.




I går kom pakken!

Jeg bestilte to kompostbeholdere og strø fra Ibokashi. Jeg tror at dette er den beste starten på kompostering av matavfall. Her får matavfallet en start før komposteringen ute, noe som vil gjøre at nedbrytingen går raskere, og at avfallet ikke er like attraktivt for dyr.

I går hentet jeg pakken på postkontoret. Det er alltid spennende med pakker, og jeg må innrømme at jeg har gledet meg. Siden jeg visste at pakken var sendt, hadde jeg allerede begynt å spare litt matavfall.

Pakken!



To kompostbeholdere og to pakker strø


Første omgang med matavfall
Matavfallet ser jo nesten delikat ut... Men det er ikke spiselig. Jeg har kuttet det opp i mindre biter, for da vil jo nedbrytingen gå raskere. Jeg har bestemt meg for at jeg er kompostsjefen, og at det er jeg som skal ta opp i alt matavfallet hver dag. Da har jeg kontroll på hva som kastes, og hvor store bitene er på avfallet. Det er jo ikke den store jobben å klippe eller hakke litt i avfallet, før det går i dunken. Målet er jo også å ikke kaste mer mat enn nødvendig.

Det fulgte med en brosjyre som virket konkret og enkel, den skal jeg komme tilbake til. Men nå er jeg i gang, og det er det viktigste!

søndag 14. april 2013

Jeg holder på....

...å bygge opp denne bloggen, med sider og grunnleggende informasjon. Jeg kommer til å redigere ting underveis. Hvis du titter rundt på bloggen og har noen innspill, så er det bare å skrive inn noen kommentarer. Det blir jeg veldig glad for. Jeg håper at du finner nyttig og god informasjon på denne bloggen, og at den kan inspirere deg til å kompostere mer i hverdagen!

fredag 12. april 2013

Hvilken kompostbeholder skal jeg velge?

Siden jeg nå skal satse for fult på å kompostere mer av kjøkkenavfallet, enda mer hageavfall og hønsegjødsel på en systematisk måte. må jeg kjøpe meg en kompostbeholder som kan bidra til å gjøre denne jobben enklere og mer effektiv.
Det finnes mange løsninger å få kjøpt, eller som man kan lage. Tid og penger er to viktige faktorer for hva en skal velge.

De løsningene som jeg vurderer er følgende:

1. Innekompost til kjøkkenavfall fra Ibokashi.


Ibokashi kompostsystem










Anne på Moseplassen har prøvd ute dette systemet. Her kan du lese mer om hennes erfaringer.
En løsning her er å kjøpe to beholdere og en kilo strø. Det koster kr 795,00. Dette systemet går ut på å fylle opp i en beholder og så la den fermenteres i to uker i romtemperatur, før avfallet tars over i en annen kompostbeholder ute. Da kan en bruke den andre beholderen i to uker, før man starter på nytt med den andre beholderen. Spørsmålet er jo om disse to beholderene kan dekke behovet til en familie på fem. Beholderne kan ta opptil 20 liter med avfall.
Jeg må i tillegg ha en beholder som jeg kan ha ute. Her finnes det flere alternativer, enten å satse på en varmkompost eller en kaldkompost. Jeg har nok mest tro på en varmkompost til kjøkkenavfallet.
  • snekre selv eller lage en beholder av noe annet
  • kjøpe. Nedenfor har jeg funnet frem til noen alternativer.
Plantasjen
Greenline kompostbeholder, 300 liter for kroner 799,00. Dette er en kaldkompost.


Greenline kompostbeholder









Master kompostbeholder, 375 liter koster kroner 1495,00. Dette er en varmkompost som fungerer ned til -15 grader.


Mater kompostbeholder









Master Pluss, 375 liter og koster kroner 1995,00. Denne varmkomposten er ekstra godt isolert og fungerer nede til -25 grader.

Mater pluss kompostbeholder









Kompostbeholder, 530 l koster kroner 99,90

Denne er ikke særlig aktuelt for mitt bruk. Den er liten og ikke tett. Men sikkert bra for de som bare har løv og planteavfall.






Mully varmkompost den koster kr 998,00 og rommer 360 liter.
Mully varmkompost
Mully varmkompost

Easy Garden kaldkompost koster kr 399,00 og rommer 300 liter.

Easy Garden kaldkompost














www.finn.no er det flere annonser for kompostbeholdere. Noen er egnet for hageavfall, noen også for matavfall.

Thermo 1050 kompostbinge for hageavfall m/ lokk selges hos Park & Kombimaskiner AS. (den hjememsiden var det ikke lett å finne rundt på...) Dette er en binge som bare er egnet til hageavfall. Slik at den kan ikke dekke alle mine behov. Men litt informasjon kommer her: Den rommer 1050 liter og koster 1890,00 kroner.

Thermo 1050









Jora kompostvender er en kompostbeholder som skiller seg ut fra de andre jeg har presentert i denne oversikten. Den står på et stativ og kan vendes på en enklere måte enn de andre, ved at den er roterbar.

Denne modellen finnes i flere størrelser, og derved også i forskjellige prisklasser.Forhandler for denne komposten er Hegstad lakk & fritid.
Denne kompostvenderen er egnet til matavfall hele året. Den skal også være helt sikker i forhold til skadedyr.
Den minste modellen  rommer JK125 Liter, den mellomste  rommer JK270 Liter og den største modellen rommer JK 400 Liter. Prisene er fra 4490,00 kroner.Den mellomste koster 5990,00 kroner og den største koster 8990,00 kroner.

Frakten på de to minste modellene er 517,00 kroner og den største koster 1034 ,00 kroner i frakt.
Jora kompostvender

Cipax Kompen, for helårs kompostering. Denne beholderen forhandles av Aurskog Høland Bygdeservice Sa. Dette er en varmkompost som har kapasitet til å kompostere 20-25 liter avfall per uke (beregnet til fem familiemedlemmer). Selve prosessen vil ta 10-12 uker. Denne kompostbeholderen koster 6990,00 kroner.Jeg kan ikke si at det var lett å finne denne kompostbeholderen inne på hjemmesiden.

Cipax Kompen













Grønne Johanna er en kompostbeholder som forhandles av flere forhandlere. På www. finn.no er det en annonse fra WALBY PROMOTION , her skal en kontakte en som heter Per Kristian. Jeg fant ingen offisiell hjemmeside til denne forhandleren. Men etter et søk på nettet fant jeg frem til en forhandler som har hjemmeside. http://www.gronnejohanna.no/.
Denne beholderen rommer 330 liter og er en varmkompost egnet til helårs kompostering av matavfall. Kapasiteten skal være mellom 2-3 kg per dag, og prosessen skal ta 5-6 måneder i følge forhandleren.
Prisen for Grønne Johanna er 2195,00 kroner begge steder og frakten er fra 300-424,00 kroner, avhengig av avstand fra Oslo go Akershus.

Grønne Johanna














Kompostbinge 300L fra Fosse Import er en kaldbinge som rommer 300 l. Den skal være lett å isolere i følge forhandler. Den koster til vanlig 690,00 kroner, men er på tilbud for 490,00 kroner.

Kompostbinge 300 l













Kompostbinge fra Tremek AS er en beholder som er laget i tre. Men ikke nok med det. Denne beholderen er laget på en tilrettelagt arbeidsplass.Så her støtter en flere gode saker ved å handle.
Begolderen er fullisolert og rommer 90 liter. Komposteringsprosessen tar 3-4 måneder.Beholderen koster 2900,00 kroner.

Kompostbinge fra Tremek AS














Storeholmen varmkompostbinge fra Hage og maskinsenteret AS er en isolert kompostbinge av tre. Bingen rommer...
Prisen for denne kompostbingen er i utgangspunktet 3990, 00 kroner, men forhandleren opplyser at de som har en komposteringsavtale med BIR får du kr. 1000,- i rabatt du betaler kun kr. 2890,-. Jeg har aldri hørt om BIR før, men tror at dette er en tjeneste for Bergensområdet som omhandler avfall og den slags tjenester. http://www.bir.no/startside.aspx Det virket forresten som en meget informativ og god hjemmeside.

Storeholmen kompostbinge














Som dere ser av listen over, er det mye å velge mellom. Jeg har ennå ikke fullført denne oversikten, eller bestemt meg for hva jeg skal velge. Men jeg trenger en varmkompost og en kaldkompost. Jeg har mye hageavfall i tillegg til matavfall.
Det er stor prisforskjell. Får man hva en betaler for? Er en beholder som koster mange ganger så mye bedre enn en rimeligere beholder?

onsdag 10. april 2013

Dette skal være en blogg om kompostering!

Jeg liker lukten av jord. Jeg liker å se at hageavfallet blir til jord. Jeg synes at det er spennende å rote rundt i komposten og finne rare dyr. Blader som bare har nervetrådene igjen.
I mange år har jeg hatt en litt falleferdig kompostbeholder som min mann snekret til meg. Denhar gjort nytten sin, men jeg har ikke kompostert så mye som jeg har ønsket. I år skal jeg bli flinkere! Jeg må det. Med høner i hagen er det mye som må komme på rett plass.